onsdag 21. mars 2012

Ullens egenskaper

Forleden kom jeg over en artikkel om ullas egenskaper, som jeg syns er fin å videreformidle. Hva passer vel bedre - nå som vårklippen er rett rundt hjørnet :)

ULLENS EGENSKAPER

Isolerer: Ullas fibre danner millioner av små luftrom. Dette gjør at tøy av ubehandlet ull inneholder opptil 80 % luft. Luften varmes opp av kroppstemperaturen og danner et behagelig "varmeskjold" rundt kroppen din. Ull "puster" og virker varmeregulerende.

Holder tørr: De hule ullfibrene gjør at ull kan absorbere opptil 30-40 prosent av egen vekt uten at den kjennes fuktig. Til sammenlikning kan bomull suge til seg 3-6 prosent væske før den blir kald og mister isolasjonsevnen.

Brenner saktere: Ull brenner ved høyere temperatur enn bomull og mange syntetiske fibre, og hverken smelter eller drypper. Av den grunn blir ull ofte brukt av brannmenn, soldater og andre som kan komme i kontakt med ild.

Gnistrer ikke: Ull leder ikke statisk elektrisitet. Det er derfor ullklær sjelden gnistrer eller klistrer seg til kroppen, og heller ikke tiltrekker seg støvpartikler.

Selvrensende: Ubehandlet ull inneholder lanolin. Når lanolinen i et ubehandlet ullplagg kommer i kontakt med fuktighet, for eksempel svette, dannes såpe. Denne såpa gjør at smuss ikke så lett trenger inn i plagget, og svette ikke så lett setter seg som sjenerende lukt. Ubehandlet ull trenger derfor som oftest kun å luftes, og bli vasket ren på 30 grader.

Bakteriehemmende: Svette og urin reagerer med lanolin som danner såpe som er virksom mot bakterier.

Hypoallergent: Allergi mot ubehandlet ull er sjeldent. En del kan derimot reagere på ull som er superwash-behandlet eller farget med sterke stoffer.

"Lavkarbo": I motsetning til bomull, somer er et karbohydrat framstilt fra et fiber som vokser rundt frøene til bomullsplanten, er ull en form for protein.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar