Oppskrifter

Rosastekt rype "naturell"

Skjær ut brystfiletene av rypa.
Gi det rå hjertet til den hunden rypa er skutt for.
Spar evt lår og skråg til kraft (når du har tid til å lage dette utenom lammingen)
Stek brystene lett i panne. Dvs svi dem raskt på hver side, og etterstek på svak varme noen få minutter. Krydre med salt og pepperLa brystene hvile litt før du skjærer i dem. Rypa skal være rosa og saftig inni.

Slå litt fløte i pannen og kok ut av denne til saus. 

Kok ris, og noen grønnsaker du liker (ex bønner el brockoli) .

Nyt!


Fjelløring med beurre blanche

Ørret:
Ha litt mel utenpå ørreten. Stek fisken i smør på begge sider.
Mot slutten av steketiden, skru opp varmen for å få sprøtt skinn.

Beurre blanche:
Hakk et par sjalottløk, ha i gryte med en klunk hvit vin.
Kok inn hvitvinen til den er borte.
Smelt et par spiseskjeer smør i kjelen.
Ha i litt fløte. Varm opp.
Ha i hakket dill, gressløk, persille.

Serveres med kokt potet, agurksalat, erter, eller andre grønnsaker. 


Spagetti bolognaise

Kjøttsaus:
Ca 500 g kjøttdeig av storfe eller elg
tomatpurè
1gulrot
1 gul løk
hvitløk
1 boks tomater
en skvett fløte
urter (f.eks timian, oregano)
Salt/pepper

Slik gjør du:

Stek kjøttdeig, ha over i kjele. Hakk løk og stek lett og ha i kjøttdeigen. Ha i resten av ingrediensene. Krydre etter smak,  og la sausen stå å putre til spagettien er kokt ferdig.



Elgfarsbiffer med viltsaus

Biffer

Ca 500g elgfars
Et par sjalottløk
1 egg
1-2 ss creme fraiche
1 ss strøbrød / griljermel
2-3 soltørket tomat
75 g fetaost
hakket persille
salt/pepper


Slik gjør du:
Hakk og brun sjalottløken lett, hakk soltørket tomat, persille og smuldre fetaosten. Bland alt godt.
Lag biffer og stek i panne noen minutter på hver side. Ettervarmes i viltsausen. Serveres med f.eks ris og grønne erter.


Viltsaus
Se oppskrift nedenfor. 

Elgstek med blomkålpurè

Elgstek
1 ½ kg elgstek
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin
6 stk knuste einebær
1 ts tørket oregano
1 stk løk
1 skive knollselleri (sellerirot)
1 stk gulrot
5 dl vann

Slik gjør du:
Brun steika lett i panne på alle sider. Krydre.
Sett i steketermometer. Legg i ildfast form over oppkuttede grønnsaker. Slå vann over grønnsakene.
Stek til temometer viser ca 65grader (rosastekt) på ca 125grader.
Bruk kraften til å lage saus (se nedenfor). La steken hvile litt før du skjærer den opp.
Blomkålpurè
1 Blomkålhode
Kokes i melk, moses med stavmixer.
Ha i en klatt smør,  smak til med litt salt, pepper

Viltsaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
ca. 5 dl kraft fra steken
4 skive brunost
½ dl kremfløte
½ ts salt
½ ts pepper 

Rosastekt røy med tilbehør

Rosastekt røy (2-3 pers)
1 røy

Slik gjør du:
Ta ut brystfiletene, og spar evt skrog og lår til saus
Stek brystene raskt i nøttebrunt smør for å få en fin stekyte.
Salte og pepre lett.
Legg brystene på stekeplate, og etterstek i ovn på 200grader i 5-6 minutter.
Ta ut brystene og la dem hvile. Skjær i passelige serveringsstykker.

Kremet potetmos
2-3 store poteter kokes møre i lettsaltet vann
Varm opp litt melk/fløteblanding, med en klatt smør
Mos potetene (f.eks m stavmixer)
Hell i den varme melkeblandingen og rør om.
Smak til med salt/pepper.

Grønsaker (fritt valg)
Her brukt blomkål og brocoli, lettkokt (al-dente)

Solbærgele.



Osso buco av lam
Osso buco
1 ½ kg lammelår i skiver, bogkjøtt eller kok-kjøtt av lam
smør til steking
¼ stk hvitløk, hakket
1 ½ stk gul løk i biter
1 kg tomat på boks
50 g tomatpuré
½ kg gulrøtter i biter
½ stk sellerirot i biter
½ dl god olivenolje
½ dl rødvinseddik
1 ½ dl tørr hvitvin
½ dl sukker
hakket persille
1/2 ts oregano
1/2 ts timian
2 laubærblad
salt og pepper
Slik gjør du:
Fres løk og hvitløk i smør, tilsett tomatpuré, boks tomat, hvitvin og rødvinseddik. Kok opp og la det små koke i ca. 30 min. Tilsett  laubærblad, oregano og timian og smak til med sukker, salt og pepper. Krydre kjøttet med salt og pepper (evt vend i litt hvetemel) og brun det i stekepanne. Skjær grønnsakene i terninger og legg dem sammen med kjøttet i ildfast form, tilsett sausen, dekk formen med folie. Stek i ovn på 175° ca. 1,5 timer.
Server med ris og kanskje et dryss av "Gremolata" på toppen:

Gremolata:  1 sitron
1 bunt persille 
2 fedd hvitløk
Skrubb sitron godt under rennende kaldt vann.
Riv det gule skallet av sitronen fint opp, finhakk persille og hvitløk og bland alt sammen.


Lamfärsbiffer med ovnsstekte rotgrønnsaker

Biffer
500 g kjøtt deig av lam
1 egg
1 ss strøbrød / griljermel
2-3 ss fløte
2 ts timian
3-4 soltørkede tomater (hakkes)
ca 75 g fetaost (smuldres)
1 hvitløksfedd (hakkes)
1/2 gul løk ( hakkes og brunes lett)
salt/pepper etter smak

Slik gjør du:
Bland alle ingredienser godt i en bolle. Lag passelig store biffer, som stekes raskt i smør i varm panne for å få en fin stekeskorpe. Biffene legges på stekeplate og etterstekes i ovn på ca 200 grader i ca 10 min. Sjekk en "prøvebiff" om den er gjennomstekt.

Ovnsstekte rotgrønnsaker
2 gulrøtter
2 poteter
1/2 Palsternakk
1/4 sellerirot
1/2 gul løk
Salt/pepper
Olivenolje

Skjær rotgrønnsaker i båter/staver. Sett i ovnen på ca 225 grader i 20 min, til de er myke og litt gyldne i fargen.

1 kommentar:

  1. Takk! Jeg får vann i munnen bare av å lese oppskriftene dine :-D Gleder meg til å prøve de - mulig råvarene dine står i helt andre liga enn de vi kan finne her hos oss....fra Ica og Meny...

    SvarSlett